‘’Kredi borcu ödenmezse ne olur’’ ne yazık ki son zamanlarda sıkça sorulan sorulardan biri haline geldi. Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin açıkladığı raporda batık kredi rakamlarındaki büyük artış da bunun maddi kanıtı niteliğinde. Onlinesorgula.gen.tr olarak, Kredi borcu ödenmezse ne olur, kredi borcu ödenmezse yasal süreç nasıl işler gibi sorulara cevaplar içeren, rehber niteliğindeki kapsamlı bir makaleyi sizler için derledik.
Kredi Borcu Ödenmezse Ne olur
Bankalar Birliği Risk Merkezi, geçtiğimiz günlerde 2016 yılına ilişkin kredi verileri ile alakalı olarak bir rapor yayımladı. Rapora göre 2016 yılında vatandaşlar toplam 68 Milyar TL tutarındaki krediyi bankalara ve finans kuruluşlarına geri ödeyemedi. Finans sektöründe batık kredi olarak adlandırılan 68 Milyarlık TL’lik rakam, toplam kredilerin yüzde 3,6’lık kısmını oluşturmakta. Burada asıl kaygı verici olan geçtiğimiz yıla göre baktık kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 3,2’den yüzde 3,6’ya fırlamış olması. Oransal olarak baktığımızda, batık kredilerdeki artış yüzde 12’nin üzerinde gerçekleşti.
Yukarıdaki bahsettiğimiz rakamlar gösteriyor ki çekilen kredilerin banka ve finans kuruluşlarına geri ödenmesi noktasında vatandaşlar sıkıntı yaşamakta. Türk Toplum yapısı kodlarında önemli bir yeri olan borca sadakat geleneği batık kredi oranlarını bir hayli aşağılarda tutuyor. OECD ülkelerindeki batık kredi oranlarına göre Türkiye’deki batık kredi oranlarının bir hayli düşük olması bunun net bir göstergesi. Tüm bunlara rağmen batık kredi oranlarındaki bu dramatik artış sadece kredi sağlayan kuruluşlar için değil, krediyi kullanan vatandaşlar açısından da düşündürücü.
Batık Kredi Oranındaki ArtışÇektiği krediyi ödeyemeyen vatandaş sayısında bir artış olduğu rakamlarla açık bir şekilde görülmekte. Şimdi bu sıkıntıyı yaşayanların aklındaki soru kredi borcu ödenmezse ne olur? Her ne kadar nahoş bir durum olsa da kredi borcu ödenmezse ne olur sorusuna cevap aramak zorunda kalıyor insanlar. Onlinesorgula.gen.tr olarak sizler için, kredi borcu ödenmezse ne olur, kredi borcu ödenmediğinde yasal prosedür nasıl işler konularında açıklayıcı ve aydınlatıcı bir rehber hazırladık.
Hukuk birimlerine devredilen dosyalara yasal faizin işletilmeye devam edildiğini de aklınızdan çıkarmayın. Bu işletilen faize temerrüt faizi denir ve banka faiz oranlarından çok daha yüksektir. Bunun yanı sıra dosyayı devralan hukuk bürosu avukatlık masrafı altında kredi borcunuza ek tutarlar da eklemektedir.